top of page

Анотація

Анотація на матеріали обласної виставки

«Освіта Запорізького краю – 2015 »

Повна назва: навчально-виховний комплекс «Дитячий садок - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Кам’янсько-Дніпровської міської ради Запорізької області.

Тип навчального закладу: навчально-виховний комплекс - загальноосвітня школа.

Форма власності: комунальна

Адреса:71304, м.Кам’янка-Дніпровська, вул.Гоголя, 40.

Телефон : 8(06138)2-39-23, e-mail: nvk-sd@sbk.ru,

Сайт: http://nvk.ucoz.ua/

Тема проекту: «Інновації у формуванні компетентної особистості в початковій школі»

Керівник проекту: Янько Віра Олександрівна - керівник методичного об’єднання вчителів початкових класів. Кваліфікаційна категорія – вища, грамота КЗ «ЗОЦХЕТУМ» ЗОР № 2 від 14.01.2013, грамота КЗ «ЗОІППО» ЗОР №85 від 05.04.2012, диплом ЗОДА № 0451 від 10.06.2014, грамота ВОМС К-Дніпровської РДА № 1 від 19.11.2013.

Учасники проекту: творча група вчителів початкових класів.

Апілат Г.М.- спеціаліст, грамота ВОМС №145 від 19.05.2014.

БізенковаТ.А.-вища категорія, звання «Старший вчитель», грамота КЗ «ЗОЦХЕТУМ» ЗОР № 2 від 14.01.2013, грамота ВОМС № 129 від 12.05.2014.

Прозорова Л.В.-І категорія, грамота РДА №90 від 30.09.2013, лист подяки К-Дніпровської районної ради №57 від 30.09.2014, грамота ВОМС №129 від 12.05.2014, грамота КЗ «ЗОЦХЕТУМ» ЗОР № 2 від 14.01.2013.

Базова модель проекту

Актуальність і перспективність

У реалізації системи безперервної освіти підростаючого покоління важлива роль відводиться початковій школі, яка має бути орієнтована на формування соціальної, духовно-творчої активності учнів. Фундаментальність початкової освіти – не лише у засвоєних учнями уміннях і навичках, а й у ключових компетентностях, які мають стати найважливішим надбанням розвивальної шкільної освіти. З точки зору компетентнісного підходу вчитель початкових класів по-новому повинен розуміти свою стратегію роботи з молодшими школярами: головним є не предмет, якому він навчає, а особистість, яку формує педагог.

Ідею реалізації компетентнісного підходу до навчання висвітлено у змісті нової редакції Державного стандарту початкової загальної освіти. У документі зазначається, що «стандарт ґрунтується на засадах особистісно - орієнтованого і компетентнісного підходів, що зумовлює чітке визначення результативної складової засвоєння змісту початкової загальної освіти».

І в Національній рамці кваліфікацій, і в Державному стандарті результати навчання подаються у категоріях компетентнісної моделі освіти – знання, розуміння, уміння, цінності і компетентності. З огляду на це визначальною складовою роботи творчої групи вчителів початкових класів НВК є орієнтація на компетентну особистість, на пошук і впровадження інноваційних педагогічних технологій навчання відповідно до сучасних потреб особистості й суспільства.

Актуальність проблеми підвищення ефективності навчально-виховного процесу засобами інноваційної діяльності вчителя початкових класів зумовила вибір теми проекту: «Інновації у формуванні компетентної особистості в початковій школі», що тісно пов’язана з науково-методичною проблемою , над якою працює педагогічний колектив НВК: «Впровадження інноваційних технологій навчання в сучасній школі».

Науково-теоретична база: концептуальні положення гуманістичної педагогіки, вихідні концептуальні положення державних документів про стратегію освіти в Україні (закон України «Про освіту», закон України «Про загальну середню освіту», Національна доктрина розвитку освіти в ХХІ столітті, Положення «Про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності», Державний стандарт початкової загальної освіти, Програми для середньої загальноосвітньої школи 1-4 класи), а також наукові праці,у яких

  • розкриваються теоретичні та практичні надбання освітньої інноваційної діяльності (І.Аносов, К.Баханов, Л.Ващенко, Л.Даниленко, Т.Грабовська, О.Пометун, М.Поташник та ін.), особистісно - орієнтованої, гуманної педагогіки (Ш.Амонашвілі, А.Бех, Л.Виготський, О.Савченко, В. Сухомлинський) ;

  • висвітлюються закономірності та особливості організації навчально-виховного процесу у початковій школі та розвитку творчих здібностей учнів засобами інноваційних технологій (В.Андрєєв, Д.Богоявленська, Л.Божович, І.Лернер, Л.Мамот, В.Паламарчук, М.Скаткін), проблеми формування ключових, загальнопредметних компетентностей учнів (Т.Байбара, Н.Бібік, О.Біда, С.Бондар, М.Вашуленко, І.Ґудзик, О.Савченко).

Впродовж 2001-2006 років педагогічний колектив НВК брав участь у дослідницько-експериментальній роботі за темою «Розробка і реалізація моделі школи особистісно-орієнтованого навчання й виховання» під керівництвом С.І.Подмазіна.

Мета проекту:

  • створити в навчальному закладі інноваційне освітнє середовище з метою формування компетентної особистості молодшого школяра в умовах впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти.

Завдання проекту:

  • опрацювати нормативно-правову базу інноваційної діяльності педагога;

  • проаналізувати методичну літературу щодо освітніх інноваційних процесів, умов становлення та розвитку компетентної особистості школяра;

  • встановити взаємозалежність між інноваційною діяльністю вчителя і формуванням ключових компетентностей молодшого школяра;

  • урізноманітнити навчально-виховну діяльність школяра шляхом інновацій задля набуття ним знань , умінь і навичок;

  • навчати учнів самостійно мислити та практично застосовувати набуті знання , уміння та навички в практичній діяльності;

  • формувати компетентності учнів, активізуючи їх пізнавальні інтереси;

  • виховувати національно-свідомого учня, громадянина України, екологічно-обізнаного, компетентного випускника початкової школи.

Провідна педагогічна ідея проекту:

  • впровадження у навчально –виховний процес інноваційних технологій з метою створення комфортних умов навчання, за яких кожен учень досягає рівня компетентного випускника початкової школи.

Методична робота:

Проблеми формування компетентної особистості шляхом використання інноваційних освітніх технологій обговорювалися на засіданнях

  • методичного об’єднання вчителів початкових класів, педагогічних читаннях, круглих столах за темою «Використання інноваційних методів і технологій навчання в початкових класах»;

  • творчої групи вчителів початкових класів за темою «Формування ключових компетентностей молодшого школяра»;

  • педагогічної ради з використанням інноваційних технологій (створення проектів, панорама пропозицій). У наданих матеріалах з досвіду роботи творчої групи представлено інноваційні технології, впроваджені у навчально-виховний процес з метою формування компетентної особистості в початковій школі. Зміст методичних розробок і схем містить особистісно-орієнтовані, інтерактивні, проектні, ігрові, інформаційно-комунікативні, здоров’язберігаючі технології. У ньому розкрито ефективні форми та методи навчання , практично адаптовані у педагогічній діяльності кожного вчителя у відповідності з психолого-віковими особливостями молодших школярів. Учителі творчої групи брали участь у конкурсах з педагогічної майстерності: «Учитель року 2014», обласному конкурсі навчальних проектів з початкової освіти за програмою «Інтел: Навчання для майбутнього», обласному веб-квесті в рамках реалізації Року електронної дидактики «Мистецтво навчати» , Всеукраїнському конкурсі-фотоогляді «Організація навчального середовища в 1-х класах», Всеукраїнському конкурсі відеоматеріалів « Фізкультурні хвилинки на уроках у 1-4 класах». Позакласна виховна робота здійснюється під час проведення тижня початкових класів , екскурсій, бібліотечних уроків, свят, змагань, екологічних акцій, акції «Милосердя», предметних і творчих конкурсів «Кенгуру», «Колосок», «Геліантус», «Патріот» , «Знай і люби свій рідний край», «Космічні фантазії».

Використання вчителями інноваційних технологій сприяє творчому розвитку дітей, оволодінню ними навичками самостійної праці, практичному застосуванню отриманих знань і вмінь; дозволяє школярам опанувати ключові компетентності, набути соціальний досвід, сформувати ціннісні орієнтації як громадянина України.

Творчі напрацювання, власний досвід вчителів у процесі інноваційної діяльності розкривають зміст, форми, методи, технології формування компетентної особистості в інноваційному освітньому середовищі. Педагогами творчої групи результативно апробовано спосіб інтеграції інноваційних технологій в освітньому процесі .

Творчі доробки з досвіду роботи вчителів:

Прозорової Л.В.

1.Урок-вистава з української мови «Букву Ї вивчаємо з козаками граємо»(1 клас).

2.Урок-гра з математики «У крамницю ми ходили і кота в мішку купили» (1 клас).

3. Екологічний творчий проект «Заміни лампи – зміни світ!»(2 клас).

Бізенкової Т.А.

1.Урок-проект з природознавства «Земля – наш дім . Збережемо природу Землі разом »(4клас).

2.Виховний захід – проект «Козацькому роду нема переводу» (2 клас).

3.Фрагмент уроку . Фізкультхвилинка «Працьовита Одарка»(авторська розробка)

(1 клас).

Апілат Г.М.

1.Урок мислення з природознавства «Вода . Властивості води»(1 клас).

2.Інтегрований урок «Українська народна казка «Колобок»»(навчання грамоти, трудове навчання, 1 клас).

3.Посвята першокласників в читачі «Книга вчить, як на світі жить ».

Янько В.О.

1.Інтегрований урок-подорож «У гості до білочки» (українська мова, природознавство, 2 клас).

2.Навчально – дослідницький проект «Кримські гори. Рослини і тварини Кримських гір»(4 клас).

3. Година спілкування «Україна – єдина країна»(3 клас)

Результативність проекту:

У процесі впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти та використання інноваційних освітніх технологій у навчально-виховному процесі отримано наступні результати:

  • змінено підходи у викладанні базових дисциплін і проведенні позакласних виховних заходів;

  • застосовано новітні прийоми стимулювання навчання: пізнавальні ігри , нестандартні форми проведення уроку , аналіз життєвих ситуацій , створення ситуації успіху в навчанні;

  • створено комфортний психологічний мікроклімат під час навчально-виховної діяльності;

  • забезпечено особистісно-орієнтований підхід вчителів початкових класів в процесі формування компетентного учня початкової школи;

  • експериментально перевірено взаємозалежність між процесами використання сучасних технологій навчання та розвитком творчих здібностей учнів;

  • практично реалізовано модель інноваційної діяльності вчителя щодо формування компетентної особистості молодшого школяра;

  • створено систему роботи по формуванню компетентностей учнів та становлення творчої особистості вчителя.

Автор сайту: Янько В.О.

ГОЛОСУВАННЯ :

Привітання:

bottom of page